Zdrowie w oleju

Vis Natura oferuje Państwo oleje roślinne, których spożywanie pozytywnie wpływa na ludzki organizm. Uzyskujemy je w 100% z naturalnych surowców unikalną metodą, której zawdzięczają one swoje najwyższe parametry biochemiczne. Dzięki nim nasz oleje z jednej strony zachowują swoje właściwości prozdrowotne, z drugiej zaś zyskują dłuższy okres przydatności do spożycia niż oleje roślinne innych producentów.

Olej Lniany Vis Natura jest pozyskiwany z wysokiej jakości siemienia lnianego. Jest w 100 % produktem naturalnym. Cechuje go naturalna odporność na utlenianie, czyli odporność na psucie i jełczenie.

Ta zachowana naturalna cecha dowodzi jego najwyższej jakości biochemicznej, której nie zniszczono w czasie tłoczenia oleju. To gwarantuje, że Olej Lniany Vis Natura, przez wiele miesięcy może być przechowywany w temperaturze pokojowej. Nie tracąc swych właściwości. Z podobnym skutkiem – w lodówce – może być przchowywany przez 24 miesiące .

Wysoką aktywność biochemiczną zawdzięcza nowatorskiej technologii tłoczenia, która gwarantuje, że zgromadzone w nasionach lnu życiodajne składniki, zostają przeniesione do oleju w formie biochemicznie aktywnej.

Zawartość głównych składników oleju:

  • 100 % olej lniany,
  • omega 3 – 56 %,
  • omega 6 – 16 %,
  • omega 9 – 16 %
  • kwasy nasycone – 10 %
  • wartość odżywcza – 880 kcal/100g.

Podane wielkości są wielkościami uśrednionymi.

Po wytłoczniu zachowuje świeżość i przydatność do spożycia przez:

  • 6 miesięcy – w temperaturze pokojowej,
  • 24 miesiące – w lodówce.
Nowatorska polska technologia wykorzystywana w naszej firmie pozwala na uzyskiwanie oleju rzepakowego bogatego w kwasy omega-3 i omega-6, niezbędne dla zachowania zdrowia, pomocne w profilaktyce wielu chorób i walce z nimi. Olej rzepakowy dostarcza nam dużo cennych i niezbędnych dla naszego zdrowia składników, takich jak: witamina E, witamina K. Jest bogatym źródłem roślinnych steroli stabilizujących właściwy poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w oleju rzepakowym karatenoidy są w organizmie prekursorem produkcji witaminy A. Wielokrotnie stwierdzono pozytywne działanie oleju rzepakowego w zapobieganiu cukrzycy typu II i jej powikłań.

Ostropest jest rośliną o właściwościach leczniczych. Olej z niego, produkowany przez Vis Natura, polecany jest osobom cierpiącym z powodu chorej wątroby, stanów zapalnych i cukrzycy. Ostropest jest rośliną mającą zastosowanie w leczeniu zaburzeń w funkcjonowaniu wątroby. Lecznicze i prozdrowotne właściwości ostropestu, były znane już w starożytności. Wiedziano już wówczas, że nasiona ostropestu, z których obecnie pozyskuje się sylimarynę, posiadają właściwości prozdrowotne i lecznicze. Najbardziej znanym obecnie ekstraktem pozyskiwanym z nasion ostropestu jest właśnie sylimaryna. Sylimaryna jest antyoksydantem składającym sie z wielu związków. Potwierdzono, że działa ona przeciwzapalnie i blokuje przenikanie toksyn do komórek wątroby oraz wspomaga regenerację uszkodzonych komórek. Zatrucia wątroby są powodowane także przez silnie działające leki. Sylimaryna i inne związki zawarte w ostropescie mogą zapobiegać dysfunkcji wątroby i łagodzić skutki uboczne terapii farmakologicznej.

Nieliczne, co prawda, badania naukowe wskazują także na przeciwnowotworowe działanie sylimaryny.

Zdolność wątroby do samoregeneracji własnych tkanek jest najczęściej hamowana nadmiarem związków toksycznych. Stwierdzono, że ostropest stymuluje wewnątrz komurkowe procesy, poprzez zdolność szybkiego i selektywnego gromadzenia w wątrobie czynnych biochemicznie zawartych w nim związków. Aż do osiągnięcia niezbędnego stężenia, potrafiącego, wywołać efekty terapeutyczne.

  • Dobroczynne kwasy omega-3 i omega-6
  • Naturalne antyutleniacze
  • Witamina E, sterole i karotenoidy

Zachęcamy do zapoznania się z informacjami o dobroczynnym wpływie oleju lnianego na zdrowie i do zakupów!