Oleje najlepsze dla zdrowia
Bezcenne źródło witamin, antyutleniaczy i oraz kwasów omega-3
Dzięki zawartym w siemieniu lnianym aktywnym biochemicznie antyutleniaczom nasiona lnu mogą być przechowywane w silosach, beczkach lub w innej formie przez wiele lat. W naszej autorskiej metodzie tłoczenia antyutleniacze zostają przeniesione z nasion do oleju w nienaruszonej formule biochemicznej i chronią olej przed utratą jego prozdrowotnych właściwości.
Antyutleniacze zawarte w Oleju Lnianym Vis Natura, takie jak: witamina E, sterole, karoteny są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.
Na przykład witamina E, która operuje w obrębie błon komórkowych, chroni je przed atakiem wolnych rodników. Innymi słowy, zabezpiecza błonę przed utlenieniem, będącym początkową fazą chorób cywilizacyjnych, takich jak: układ krążenia, cukrzyca II, stany zapalne stawów, depresja, a nawet nowotwory.
Olej lniany zaleca sie stosować:
- po przebytych chorobach różnego rodzaju lub w trakcie ich leczenia,
- po stosowaniu chemioterapii,
- niepełnoletnim – centralny układ nerwowy jest w 60% zbudowany z kwasów omega-3, ich podawanie w oleju wzmacnia jego rozwój,
- kobietom w okresie okołoporodowym i karmiącym, u których niedobór kwasów omega-3 może być przyczyną tzw. szoku poporodowego.,
- osobom zawodowo uprawiającym sport,
- wszystkim dbającym o swoje zdrowie.
Dzięki przeniesieniu antyutleniaczy olej lniany Vis Natura jest również bardziej odporny na psucie się i jełczenie niż produkty innych wytwórców. Może być przechowywany przez 6 miesięcy w temperaturze pokojowej, zaś w lodówce aż przez 24 miesiące bez utraty swoich właściwości, co potwierdziły niezależne badania. Inni producenci deklarują na etykiecie swoich wyrobów przydatność do spożycia wynoszącą maksymalnie 3 miesiące, i to pod warunkiem przechowywania opakowania w lodówce. Takie porównanie ukazuje znaczącą różnicę jakościową oleju Vis Natura nad innymi markami.
Zdrowie w oleju
Vis Natura oferuje Państwo oleje roślinne, których spożywanie pozytywnie wpływa na ludzki organizm. Uzyskujemy je w 100% z naturalnych surowców unikalną metodą, której zawdzięczają one swoje najwyższe parametry biochemiczne. Dzięki nim nasz oleje z jednej strony zachowują swoje właściwości prozdrowotne, z drugiej zaś zyskują dłuższy okres przydatności do spożycia niż oleje roślinne innych producentów.
- Dobroczynne kwasy omega-3 i omega-6
- Naturalne antyutleniacze
- Witamina E, sterole i karotenoidy
Zachęcamy do zapoznania się z informacjami o dobroczynnym wpływie oleju lnianego na zdrowie na dedykowanej temu tematowi stronie internetowej: www.omegakwasy.pl.
Zapraszamy na zakupy online!
Jakie oleje oferujemy?
Olej Lniany Vis Natura jest pozyskiwany z wysokiej jakości siemienia lnianego. Jest w 100 % produktem naturalnym. Cechuje go naturalna odporność na utlenianie, czyli odporność na psucie i jełczenie.
Ta zachowana naturalna cecha dowodzi jego najwyższej jakości biochemicznej, której nie zniszczono w czasie tłoczenia oleju. To gwarantuje, że Olej Lniany Vis Natura, przez wiele miesięcy może być przechowywany w temperaturze pokojowej. Nie tracąc swych właściwości. Z podobnym skutkiem – w lodówce – może być przechowywany przez 24 miesiące.
Wysoką aktywność biochemiczną zawdzięcza nowatorskiej technologii tłoczenia, która gwarantuje, że zgromadzone w nasionach lnu życiodajne składniki, zostają przeniesione do oleju w formie biochemicznie aktywnej.
Zawartość głównych składników oleju:
- 100 % olej lniany,
- omega 3–56 %,
- omega 6–16 %,
- omega 9–16 %
- kwasy nasycone – 10 %
- wartość odżywcza – 880 kcal/100g.
Podane wielkości są wielkościami uśrednionymi.
Po wytłoczeniu zachowuje świeżość i przydatność do spożycia przez:
- 6 miesięcy – w temperaturze pokojowej,
- 24 miesiące – w lodówce.
Nowatorska polska technologia wykorzystywana w naszej firmie pozwala na uzyskiwanie oleju rzepakowego bogatego w kwasy omega-3 i omega-6, niezbędne dla zachowania zdrowia, pomocne w profilaktyce wielu chorób i walce z nimi. Olej rzepakowy dostarcza nam dużo cennych i niezbędnych dla naszego zdrowia składników, takich jak: witamina E, witamina K. Jest bogatym źródłem roślinnych steroli stabilizujących właściwy poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w oleju rzepakowym karatenoidy są w organizmie prekursorem produkcji witaminy A. Wielokrotnie stwierdzono pozytywne działanie oleju rzepakowego w zapobieganiu cukrzycy typu II i jej powikłań.
Ostropest jest rośliną o właściwościach leczniczych. Olej z niego, produkowany przez Vis Natura, polecany jest osobom cierpiącym z powodu chorej wątroby, stanów zapalnych i cukrzycy. Ostropest jest rośliną mającą zastosowanie w leczeniu zaburzeń w funkcjonowaniu wątroby. Lecznicze i prozdrowotne właściwości ostropestu, były znane już w starożytności. Wiedziano już wówczas, że nasiona ostropestu, z których obecnie pozyskuje się sylimarynę, posiadają właściwości prozdrowotne i lecznicze. Najbardziej znanym obecnie ekstraktem pozyskiwanym z nasion ostropestu jest właśnie sylimaryna. Sylimaryna jest antyoksydantem składającym się z wielu związków. Potwierdzono, że działa ona przeciwzapalnie i blokuje przenikanie toksyn do komórek wątroby oraz wspomaga regenerację uszkodzonych komórek. Zatrucia wątroby są powodowane także przez silnie działające leki. Sylimaryna i inne związki zawarte w ostropeście mogą zapobiegać dysfunkcji wątroby i łagodzić skutki uboczne terapii farmakologicznej.
Nieliczne, co prawda, badania naukowe wskazują także na przeciwnowotworowe działanie sylimaryny.
Zdolność wątroby do samoregeneracji tkanek jest najczęściej hamowana nadmiarem związków toksycznych. Stwierdzono, że ostropest stymuluje wewnątrzkomórkowe procesy, poprzez zdolność szybkiego i selektywnego gromadzenia w wątrobie czynnych biochemicznie zawartych w nim związków. Aż do osiągnięcia niezbędnego stężenia, potrafiącego, wywołać efekty terapeutyczne.
Na razie brak opisu
Na razie brak opisu
Na razie brak opisu
Na razie brak opisu